PİYANODA EL POZİSYONU
El pozisyonu, çokça tartışılan ve farklı görüşlerin bulunduğu bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu konuda çeşitli öneriler olmasına rağmen, elin doğal pozisyonunun tercih edilmesi en uygun olanıdır.
El tutuşu nasıl olmalıdır?
- Bütün eklemler dışa çıkık olmalıdır.
- Elin merkezi (orta kısımdaki) konumu korunmalıdır.
- Parmaklar içe kıvrılmamalı/avuç içine çekilmemeli, ileri uzatılmalıdır.
- Tuş üzerinde hakimiyeti sağlamak adına parmakların tırnak denk gelen uç kısımlarıyla değil yastık kısımlarıyla basılmalıdır.
- İkinci parmağın kök eklemi elin tepe noktası sayılmalı ve aşağı doğru göçük olmamalıdır.
- Birinci parmağın kök eklemi ile beşinci parmağın kök eklemi arasında bir çizgi hayal edilmeli ve bu çizgi, beyaz tuşların uçlarının oluşturduğu yatay çizgi üzerinde olmalıdır.
- İkinci parmaktan bileğe doğru gelen bir çizgi hayal edilmeli ve bu çizgi, beyaz tuşların yukarıdan aşağı doğru olan uzun çizgisine paralel olmalıdır.
- El hiç bir şekilde klavyeye yaslanmamalıdır.
El klavye üzerinde nerede durmalıdır?
Öncelikle klavyenin üç kısma ayrıldığı bilinmelidir; sadece beyaz tuşların olduğu uç kısım, siyah ve beyaz tuşların birleştiği orta kısım ve tuşların sonuna doğru olan dip kısım.
Görsel 1. Klavyede üç kısım: 1. kısım (bej), 2. kısım (beyaz) ve 3. kısım (lilâ).
Birinci kısım, tuşun en hafif bölgesidir. Çalınması kolaydır ancak elin doğal duruşu göz önünde bulundurulduğunda kısa olan baş (1.) ve serçe (5.) parmaklar dışarıda kalmaktadır. Birinci ve/veya beşinci parmakla çalmak istediğimizde parmakların klavyeye ulaşabilmesi için diğer uzun parmakları içe doğru kıvırmak zorunda kalırız ve bu da pozisyonun bozulmasına neden olur. Buna ek olarak, birinci kısımda duran parmakların siyah tuşlara ulaşması zorlaşmakta ve siyah tuşa basabilmek için klavye üzerinde ekstra bir hareket yapılması gerekmekte. Her ekstra hareketin enerji kaybına yol açtığını ve temponun artırılmasına engel oluşturduğunu unutmamak gerek.
Üçüncü kısım, tuşun en ağır bölgesidir; bu kısımda çalmak ve tuş kontrolünü sağlamak zordur. Bu yüzden bu kısım tercih edilmemelidir.
İkinci kısım ise kısa parmakların dışarıda kalmaması, siyah tuşlara erişme sorununun yaşanmaması ve tuş kontrolünün rahatça yapılabilmesi açısından en elverişli bölgedir. Bu yüzden el pozisyonunun olabildiğince korunması için ideal yerdir diyebiliriz.
El pozisyonunu oturtmak için yapılabilecek çalışmalar
Diz üstünde çalışma
Otururken yapılacak bu çalışmada, eller iki diz üstüne avuç içleri diz kapağına tam denk gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bütün parmaklar kendi doğal halinde aşağı doğru ve dizle temas halinde olmalı; yukarı doğru çekilmemelidir. Sırasıyla bütün parmaklar dörder kere kök eklemden kaldırılıp indirilerek hareket ettirilmelidir. 1-1-1-1, 2-2-2-2, 3-3-3-3, 4-4-4-4, 5-5-5-5, 4-4-4-4, 3-3-3-3, 2-2-2-2 şeklinde tekrarlar yavaş bir şekilde yapılmalı ve bu çalışma döngü halinde yapılmalıdır.
Her parmağın dörder kere tekrar edilerek yapılmasına ek olarak çeşitli parmak kombinasyonları uygulanabilir.
- 1-2-1-2, 3-2-3-2, 3-4-3-4, 5-4-5-4, 5-4-5-4, 3-4-3-4, 3-2-3-2, 1-2-1-2
- 1-3-1-3, 2-4-2-4, 3-5-3-5, 4-1-4-1, 5-2-5-2, 5-3-5-3, 4-2-4-2, 3-1-3-1, 2-5-2-5, 1-4-1-4
Parmaklar teker teker çalıştırıldıktan sonra gruplu kombinasyonlara geçilebilir.
- (1+3), (2+4), (3+5), (2+4)
- (1+3)-(2+4)-(1+3)-(2+4), (3+5)-(2+4)-(3+5)-(2+4)
Klavyede mi-fa#-sol#-la#-do pozisyonunda çalışma
Bu çalışmada parmaklar iki elde de mi-fa#-sol#-la#-do pozisyonuna yerleştirilmelidir. Her bir kombinasyonda bir parmak basılı kalır. Burada el pozisyonunu korumak/oturtmak için çalışırken elin kasılmamasına özen gösterilmelidir.