Müzik Teorisi ait içerikler

Müzik Teorisi

Müzik teorisi ile ilgili çeşitli konularda yazdığım faydalı bilgileri içeren kategori…

MÜZİKTE EK ÇİZGİLER

Müzikte ek çizgiler, portenin altında veya üstünde yer alan notaların yazılmasına yardımcı olan kısa ve porteye paralel çizgilerdir. Bu çizgiler, porte mantığıyla işler. Yani notalar okunurken veya yazılırken, aynı portede olduğu gibi, çizgiler ve bu çizgilere bağlı boşluklar sayılır. Tüm ek çizgiler arasındaki boşluğun eşit olması, gözün…
Devamını oku...

ARALIKLAR

Aralıklar, iki nota arasındaki mesafeyi (tonu) gösterir. Her bir aralığı oluşturan ton vardır. Sesten yukarı veya aşağıya aralık kurulabilir. İki ses arasında kaçlı ve hangi cins aralık olduğu bulunabilir. Aralık cinslerinin herbirinin bir şifresi vardır. Şifrelerin temeli şu şekildedir: - (eksilmiş) T (tam) K (küçük) B (büyük) + (artmış)
Devamını oku...

ANARMONİK SESLER

Aynı sese ama farklı ada sahip notalar, aralıklar, akorlar, gamlar ve hatta anahtarlara anarmonik adı verilir. Çıkan ses aynıdır, ancak isimleri ve işlevleri farklıdır. Anarmonik sesler Bu konuya başlarken aralarında sadece yarım ton olan notalardan örnek vermem konunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. :) Birbirlerine…
Devamını oku...

MAJÖR MÜ, MİNÖR MÜ?

Bir eserin majör veya minör tonda olduğu nasıl anlaşılır? :) Bu sorunun cevabı iki yöntemle bulunabilir; biri kulakla, yani dinleyip eserin karakterini, yapısını fark ederek, diğeri ise eserin armonik yapısını çözümleyerek. Armonik yapıdan bahsedildiğinde genellikle gözümüz korkuyor ancak burada gerekli olan armonik bilgiler çok temelde düzeyde…
Devamını oku...

TONALİTE-İŞARET İLİŞKİSİ

Donanımında diyez veya bemol olan bir eserin hangi tonalitede yazıldığını anlamak için bazı kısayolları bilmek gerekiyor. :) Tonlar, diyezli ve bemollü olmak üzere ikiye ayrılır. Do Majör ve la minör (işaretsiz tonaliteler) istisna olmak üzere diğer bütün tonlarda diyez veya bemol işareti vardır. Tonalite ve işaret ilişkisinin iki yönünü de…
Devamını oku...

STACCATO MU? UZATMA NOKTASI MI?

Müzik eğitimine yeni başlayan bireylerin karıştırdığı konulardan biri de staccato ile uzatma noktası arasındaki farktır. Öncelikle bu iki noktanın ne amaçla kullanıldığını, işlevini bilmek gerekir. En basit haliyle aktarmak gerekirse staccato noktası notanın süresinin kısaltılması, uzatma noktası ise notanın süresinin uzatılması için kullanılır.…
Devamını oku...

SUS DEĞERLERİ

Seçmeli Müzik 1. Düzey Piyano (S. Mü. 1. Dü. P.) 2. Ünite: TEMEL KAVRAMLAR 1. Konu: Piyano Çalmada Temel Kavramlar 5. Kazanım: Dört, iki ve bir vuruşluk sus işaretlerini kavrar. Notaların olduğu gibi susların da değerleri vardır. Müzik yazısında her bir nota değerine denk sus bulunmaktadır. Nota değerlerindeki mantıkla paralel şekilde…
Devamını oku...

MÜZİKTE ÖLÇÜ

Müzikte ölçü, eserin ritmik yapısını organize eden temel bir yapıdır ve müziğin akışında büyük bir öneme sahiptir. Ölçü sayesinde müzik, düzenli bir ritmik yapıya oturtulur, eserin temposu ve ritmik akışı belirlenir. Bu düzenlemeler hem müzisyenler için çalınabilirliği kolaylaştırır hem de dinleyicilerin müziği daha rahat takip etmelerine olanak…
Devamını oku...

NOTA DEĞERLERİ

Nota değerleri ile ilgili öncelikle belirtmek istediğim şey, ölçü birimine, yani ölçünün bölümlenmesine göre nota değerinin vuruşu değiştiğinden dolayı, dört vuruşluk, iki vuruşluk ve bir vuruşluk nota diye ayırmanın aslında teknik açıdan doğru bir yöntem olmadığıdır. Demek istediğim şudur ki, 4/4'lük ölçüde dörtlük nota bir vuruşa denk gelirken,…
Devamını oku...

PİYANODA ÇİFT DİZEK

Piyanoda çift dizek kullanımı, piyanonun ses sınırının geniş ve iki elin partisinin de ayrı olmasından kaynaklanır. Sol anahtarı ve fa anahtarları kullanılır. İki elin yer değiştirdiği veya birbirine yakın registerlarda çaldıkları zamanlarda anahtar geçişleri görülebilir. Bunun dışında dizeklerde l.h. (left hand) veya r.h. (right hand) şeklinde…
Devamını oku...